fredag 7 augusti 2009

bygg så det håller...

Söndagen som gick handlar om sanna och falska profeter, om att Gud talar allvar med oss om våra liv, som inte bara säger det vi vill höra. Bibelordet handlar om profeter som kan ser vad som är rätt och vad som är fel, som kan ställa diagnos helt enkelt. Hur enkelt det nu är. Och med profeterna är det lite som med en husbesiktning. När vi vill köpa ett hus så betalar vi för att någon ska gå runt, sätta sina instrument mot fönster väggar och dörrar, mot golv och våtutrymmen och allra helst sedan skriva i protokollet, allt är väl, allt är väl, ingen anledning till oro. Så att vi kan fullfölja våra planer och fortsätta att leva våra liv, bygga våra projekt och drömma våra drömmar. Att allt är väl.

Men det är det ju inte alltid. Om detta talar profeterna. Om vårt andliga husbygge såsom besiktningsmännen talar om våra jordiska hem. Båda har detta gemensamt att de talar sanning, även om profeten sällan får betalt. vare sig de får betalt eller inte. Om huset hotar att rämna så talar det om det. För att det är deras ansvar. Den som vill göra ett hus till sitt vill ingenting annat höra än att allt är väl. Men om skenet bedrar? Vill vi inte veta det då? Om det i huset finns röta, mögelangrepp, skador och brister? Skulle du då vilja fullfölja köpet och leva vidare just som om allting vore – väl? Jag tror inte det. Jag tror att vi vill veta hur det står till. I tid Innan det hinner går för långt, för ingen av oss vill bli lurad. Om vi är på väg att köpa ett ruckel så vill vi veta det! Men om det är så att det är vi som sitter där med ett ruckel…? Om det är vårt liv som är angripet och nedbrutet? Vad gör vi då? Vi vet att om det börjar läcka livskraft ur våra liv så blir det dissonans i huset. Energin försvinner, kraften.

Men det är en obekväm sanning som man inte vill ska komma fram. Som man har all anledning att dölja. Det gäller såväl för vårt eget personliga liv men också för oss kyrka. Då är det lättare att få höra allt är väl. Ingen anledning till oro. Det ser ju ändå rätt så bra ut… På ytan. Men varför säger vi så? Det finns flera skäl. Men det handlar också om a vi kan vara rädda för kostnaden för renoveringen, för att vi vet att det kommer att kännas, det är inte smärtfritt att bryta upp från det som bryter ner. Men också rädslan för den oordning som det åstadkommer att vända upp och ner på allt. Men kanske främst för att vi är rädda för kostnaden.

Alla som har ett hus vet att det kostar att renovera. Men här kommer den stora poängen. Att hela priset för renoveringen av vårt andliga hus, för att kunna börja om på nytt, det har vi redan fått betalt på Golgata! Genom Jesus Kristus kan Gud börja om på nytt med oss. Jesus kan blåsa ut ur våra liv det som bryter ner och förstör,. Om vi vill låta honom göra rent hus med oss. Och i detta finns det två vägar. Antingen så lyssnar vi inte, eller så lyssnar vi. Vi behöver någon som talar sanning med oss om oss själva och hur det står till med våra liv. Och precis som besiktningsmannen inte drar sig för att söka upp några skrymslen i våra hus så tvekar inte heller Herren. Genom sina profeter och genom sitt instrument - helig Ande genomlyser Gud oss, med sanning, men också med ljus och barmhärtighet. För att han älskar. För att han vill oss väl. Han vill leda oss till sanningen om oss själva och våra liv.

Genom sin helige Ande, genom bibelordet sätter Gud instrumentet mot våra liv. För att det är sanningen och inte lögnen som ska göra oss fria. Profeten Mika visste mycket väl att folket inte ville höra vad han hade att säga. Han säger det själv:. Den som i stället för att förkunna Herrens ord ville predika om vin och starka drycker och ägnade sig åt underhållningsverksamhet, han skulle tillfredsställa folket. En hovnarr och skojare skulle vara välkommen, inte en sanningens förkunnare. Mika 2:11


Mika är en sanningens förkunnare. Han talar också tro, hopp och framtid. Han talar inte bara om hur det står till utan ger oss också ett åtgärdsprogram. Han visar oss till den store renovatorn, pekar på Messias. Men du, Betlehem Efrata, som är så liten bland Juda tusenden, från dig skall det åt mig komma en som skall härska i Israel. Hans ursprung är före tiden, från evigheternas dagar... Han skall träda fram och vara en herde i Herrens kraft, i Herrens, sin Guds, namns höghet. Och de skall ha ro, ty han skall då vara stor intill jordens ändar." Profetiorna handlar om och profeterna talar om framtidsdrömmar. En ny kung, en ny Ande. Ett nytt liv. Ett nytt förbund. De drömmarna är redan uppfyllda, inte bara i historien utan också i ditt och mitt liv. Om vi vill. Det som skedde i Betlehem, vid floden Jordan, och på korset på Golgata har gjort allting klart för oss. All inclusive. Allt för oss, en gång för alla, för alltid.

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Tack för ett gott Guds ord!

Lisa Linderoth sa...

Tack för en helt underbar predikan!
/Lisa