tisdag 17 juni 2008

älska, glömma, och förlåta...

Var barmhärtiga, så som er Fader är barmhärtig.


Det finns ett talesätt som stått broderat på bonader på många stugväggar ovanför kökssofforna. "Lär dig livets stora gåta - älska, glömma och förlåta". En enkel stugväggsteologi som hör ihop med Jesus egen när han säger: ”Var barmhärtiga, så som er fader är barmhärtig” (Luk. 6:36. Insikten om att kärlek oupplösligt hör ihop med förlåtelsen.

Barmhärtighet” är ett gammalt ord. På grekiska, Nya Testamentets språk, säger vi eleos. Ropet som kommer tillbaka i bönen Kyrie eleison, Herre förbarma dig... Ropet efter Guds barmhärtighet. På hebreiska heter det hesed. Det översätts ofta helt enkelt med ”kärlek”. Kärlek och barmhärtighet, de går inte att skilja från varandra. Tillsammans stavas de nåd. Så som Gud den nådefulle, älskar oss med kärlek och med barmhärtighet och nåd. Och eftersom vår historia tillsammans med Gud redan från början är en historia med brutna löften och nya begynnelser gång på gång, på gång, på gång... så måste en sådan villkorslös kärlek med nödvändighet vara barmhärtig.

Det här kommer jag aldrig att kunna förlåta… Jag känner en person som använder ofta de orden. Det gör ont i magen varenda gång jag hör dem. För att jag inser att här kommer det aldrig att finnas någon väg tillbaka om någonting gått fel. Och där inte förlåtelse finns trivs inte heller kärleken. En gång använde jag också de orden: det här kommer jag aldrig att... jag prövade smaken av dem och satte upp en gräns för hur långt min förlåtelse skulle kunna sträcka sig. Men det var när jag vände orden mot mig själv som allting förändrades. Vem är jag som inte kunde förlåta, den dagen då jag själv behöver bli förlåten? När jag står där i all min ofullkomlighet och behöver be om kärlek och barmhärtighet? Om jag då har sagt; det där skulle jag aldrig kunna förlåta. Och tänk om Gud skulle säga så när vi kommer för att be; Herre förbarma dig. Och Gud skulle svara: Nej, det där kommer jag aldrig att förlåta. Vem är den Gud att älska?
Kan jag någonsin be om att få bli förlåten om jag i egen oförsonlighet och självrättfärdighet nekar någon jag älskar som ber om min förlåtelse? Kärleken tänjde ut gränsen för vad som är möjligt att förlåta. Faktiskt suddade ut, utplånade den. Insikten om att kärlek inte kan leva utan barmhärtighet. Är det inte med en sådan kärlek vi själva vill bli älskade? Det vi i grunden vill höra är inte: hur du än är, älskar jag dig i alla fall, trots att osv... Då vi bakom orden får höra att någonstans är det ändå fel på oss...

Det vi hungrar efter är en villkorslös kärlek, en kärlek utan alla dessa "därför". Det är så Gud älskar oss, av den kärleken får vi älska varandra och denna Guds kärlek får vi berätta om för varandra. Om Gud som älskar. Utan några andra därför. Med den kärlek som kan säga: Jag älskar dig. Utan tillägg eller reservationer.

Lär dig livets stora gåta - älska, glömmaoch förlåta. Det är inte enkelt, och det ingen som har sagt att det ska vara enkelt. Vi vet att det kan ta tid, och göra ont. Men vad har vi för val? Motsatsen gör ännu mer ont, att aldrig glömma, att aldrig älska, och att aldrig förlåta.

Var barmhärtiga, så som er Fader är barmhärtig.

Barmhärtighet och kärlek – de hör ihop, de är oskiljaktiga. Så är det också med Guds kärlek till oss. Gud uthärdar inte att se en människas uppriktiga ånger eller verkliga nöd utan att agera. Och handlar med kärlek - och i barmhärtighet, för att Gud älskar. För den som verkligen älskar kan inte vara kall inför nöden. Gud kan inte stå emot vårt rop, vårt eleos, Herre förbarma dig över oss
Gud är i sitt innersta väsen barmhärtig och Hans kärlek ger oss på ett märkligt sätt "ett slags övertag". Vi har ett oändligt starkt vapen när vi kommer till honom, om ni förstår mig rätt, och det är vår uppriktiga ånger, vår bön om förbarmande. Inför den står Han fullständigt hjälplös - just för att Han älskar. För att vi är barn som ber. Förlåt mig... När vi kommer i verklig nöd och förkrosselse inför honom, då finns inget annat svar på vår bön om förbarmande än just kärlek. För att Han är kärlek och kärlek är barmhärtighet. Kyrie Elison, till Dig som är kärlek och barmhärtighet: Förbarma dig över oss. Och Han svarar: Jag älskar dig! I den gränslösa kärleken möts Gud och människan, och här får vi möta varandra.
Var barmhärtiga, så som er Fader är barmhärtig.
Ändrad enligt kommentar nedan 080620

5 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är grunden till förlåtelse. Förlåt att jag inte kan förlåta. Tack för dessa uppbyggliga tankar som ger oss kunskap.

Nils Berghänel

Cissi sa...

"Lär dig livets stora gåta, älska glömma och förlåta" ...ska ska det nog vara. :)

Hälsningar Tryckfelsnisse

(Tänk vilken visdom för ett lyckligt liv det ligger i detta ordspråk apropå det!) :)

Cissi sa...

När jag väl läste igenom hela bloggen såg jag ju att du skrev riktigt på slutet...förlåt mig.

Vilken predikan! Om Guds enorma kärlek och barmhärtighet! Så underbart, så ofattabart. Tack för att du hjälper oss bli medvetna om den och hjälper oss förstå hur älskade vi är...av Honom (åtminstone)!

/Cissi

Unknown sa...

Hej, tack för dina tankar och ord. Har så ofta fått höra, "hur kan du förlåta...", du är för snäll etc. Ett av de ledord jag har haft med mig genom livet är just "Lär dig livets svåra gåta, älska, glömma och förlåta". För hur skulle jag kunna låta bli, när Gud älskar mig så. När livets bucklor får en att falla, finner jag tröst i att be, och att han alltid håller mig i sin hand. Du har i ord beskrivet det jag själv inte har kunnat, och gett mig styrka att fortsätta förlåta, glömma och älska.

Kram Pia

Lydia sa...

Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder eftersom min älskade man sa att han var trött på vårt äktenskap och ville skiljas utan anledning, jag visste att något var fel så efter 3 månaders sökande och många besvikelser gick jag för att söka hjälp från andra människor. Jag träffade äntligen DR. SUNNY, en andlig man välsignad av sina gudar med en övernaturlig förmåga att lösa olika problem i livet. Jag förklarade min situation för honom och han ställde några frågor till mig som jag svarade ärligt, DR SUNNY berättade för mig vad problemet var och berättade för mig vad jag skulle göra, jag följde alla hans instruktioner och efter en vecka kom min man tillbaka hem. stannade ute i två månader och rev upp skilsmässopapperet och idag bor vi lugnt hemma. Om något stör dig i livet och du vill ha en snabb och pålitlig lösning, kontakta DR SUNNY så får du en anledning att dela ditt vittnesbörd som jag. Kontakta Whatsapp: +2348082943805 eller maila honom ..drsunnydsolution1@gmail.com