fredag 27 februari 2015

Frestelse och fasta



Frestelse och fasta

Frestelser kommer alltid vid fel tillfälle. Jag lovar. Precis när du har bestämt dig för att sluta med sötsaker så serveras det både gräddtårta och semla på jobbet. Det är så svårt att stå emot, trots att du vet vad du har bestämt dig. Är du stark och beslutsam så går det att stå emot, är du trött och utmattad så kan det vara helt kört.

Och idag i vår bibeltext så är det verkligen ett guldläge för Frestaren. Efter 40 dagar och 40 nätter i öknen utan mat är Jesus utmattad, hungrig och försvagad. Han har kallats av Anden ut i öknen. Det är ingen guidad turisttur, ingen sightseeing från kamelryggen i solnedgången. Istället är det långa heta dagar utan skugga och iskalla nätter. ”För att sättas på prov” står det. Gud gör så ibland, kallar oss bort för att få vår odelade uppmärksamhet. Men nu är det också så att vår gemenskap med Gud är ett jättehot för Guds fiende. I Bibeln beskrivs denne fiende med starka ord, med namn som Satan och Djävulen. Och ju närmare vi kommer Gud desto mer angelägen blir den onde att skilja oss åt. Långt borta från Gud så utgör vi helt enkelt inget hot. Det gäller oss och det gäller Jesus. Frestelser kommer alltid vid fel tillfälle som jag sa, det är själva poängen med dem. Och nu är Jesus både hungrig och svag.

Faller för frestelsen gör vi ibland, och det är väl ingen fara om det ”bara” handlar om en semla, eller två... Men den store Frestaren har helt andra mål i sikte än att öka på ditt midjemått. Frestaren vill ha makt och kontroll och vill framför allt hindra dig från att stå under Guds vilja och inflytande och gör allt för att förhindra det.
Låt oss ta hjälp för att förstå av ett samtal mellan Jesus och lärjungen Petrus. Petrus är en av Jesu närmaste vänner, nu mitt i all framgång så börjar Jesus plötsligt att tala med dem om korset. Och Petrus är snabb att säga emot honom. Må Gud bevara dig Herre! Petrus måste blivit chockad av hur Jesus svarar honom. Jesus använder nästan samma ord som i evangeliet idag: Gå din väg Satan. Håll dig på din plats! Men Petrus ville ju bara väl. Det visar på att även när vi menar som allra bäst så kan det ändå bidra till att bryta sönder gemenskapen med Gud.

Precis samma sak vill Frestaren i öknen. Han vill hindra Jesus från att korsfästas. Inte föra ett skona Jesus utan för att skilja honom från hans uppdrag. Men Petrus vet ännu ingenting om det som den onde vet, kraften i korset. Petrus kommer så småningom att lära känna den kraften och även bli buren av den, därför gör den onde allt för att nu förhindra Jesus från att gå korsets väg. Sedan kommer Jesus att på samma sätt bli frestad om natten i Getsemane. Men om det är möjligt, låt denna kalk gå förbi mig, men ske din vilja inte min…

Och nu använder Den Onde Jesus egna ord för att fälla honom. Frestaren har inte så stort ordförråd utan använder gärna både bibelns ord och Jesu egna för att snärja honom. Orddueller kan vara effektiva. Man snärjer in sig och vet till sist inte vad man har sagt. Om du nu är Guds son så… Visa vad du kan. Ta stenarna och förvandla dem till bröd. Visst vore det frestande för Jesus att briljera lite! Vinna lite beundran, uppmärksamhet. Men Jesus låter stenarna förbli sten. Han avstår från att vara den som imponerar. Han vet att det bara finns en väg för att en trasig värld ska bli räddad och det är att med sitt eget liv att hela den. Det är korsets, kärlekens och försoningens väg. Att han går i vårt ställe. Därför är han här, också när vi frestas och riskerar att falla, ja även när vi faller…. Han är med oss och har varit där före oss i frestelsen. Hoppet till os idag är att vad som än händer i ditt eget liv, om du faller och när du faller, så vet du att det finns en väg tillbaka. Jesus som själv varit människa som du och vet hur svårt det är att stå emot frestelser. Han känner alla dina svaga punkter, som kanske är fler än du själv vet om. Din sårbarhet, din utsatthet. Och tar emot dig, vill resa dig upp igen. Ge dig mod och kraft, motståndskraft.

När vi lever nära Gud utsätts vi för Frestelse, inte för att Gud är Frestaren utan för att det finns någon som vill hindra oss att leva nära Gud. Om det beskyddet får vi ju också be i Herrens bön, utsätt oss inte för prövning, det behöver inte betyda att det är Gud som prövar, eller frestar som det heter i den gamla översättningen. Utan att vi får be om Guds beskydd i prövningen, frestelsen.

Vi vet att vi kommer att både frestas och prövas att bryta vårt band med Jesus. Därför, får vi både när vi står emot och när vi faller säga: Tack Jesus för att du inte föll. Tack för att jag får falla in i din famn av förlåtelse och försoning. 

1 kommentar:

Andreas Holmberg sa...

Tack för att du fortsätter använda din blogg när Andan faller på, Liselotte! Det är lite för mycket "tack, hej och farväl" i den kristna bloggvärlden just nu. Man BEHÖVER ju faktiskt inte blogga varje dag eller ens varje vecka, bara för att typ Dag Sandahl gör det.

Tack för din text/predikan kring det alltid aktuella temat - och särskilt för det sista stycket! Blessings!