torsdag 22 juni 2017

Genetik - gemenskap, inte särskiljande...

Jag läser just nu en bok, Min europeiska familj, av Karin Bojs. Det är spännande att se om man forskar längre i genetiken hur allting visar på en stor samhörighet. Hur man kan spåra folkvandringar i sina egna gener. Att vi har ett mytokondrieDNA som för oss samman till ett gemensamt ursprung visste jag ju sen tidigare. Men att man mycket mer kan spåra folkvandringar genom våra gener det är en spännande läsning. Men som författaren påpekar mycket tydligt och bestämt att detta inte på något sätt handlar om rasbiologi utan precis tvärtom. Att vi när vi ser på oss själva ser att vi har en stor gemenskap med så många människor som i alla tider har förflyttat sig i världen för att söka goda förutsättningar för stt leva. Precis som idag. Och framför allt att våra gener inte har någonting att göra hur vi är i vår tro, våra känslor, eller annat. Hur många gånger har inte genetiken förvandlats till rasbiologi?

Det som är spännande att se är hur kulturen utvecklats i samband med folkförflyttningar, exempelvis hur konsten kring keramik och krukor som kommit att betyda så mycket är ett resultat just av folkförflyttningar. I forskning och undervisning om Sveriges historieskrivning har man gång på gång poängterat att förändringar från jägare till bönder etc skulle handla om en egen omskolning utan påverkan från yttre intryck, dvs invandring och folkförflyttningar. Inte konstigt i vårt land som tyvärr har en tråkig historia av särskiljande rasbiologi. Att vi vill tro att vi är oss själva nog...

Karin Bojs berättar bland annat om en bonde från Gökhem i Västergötland som tydligen hade en mycket större genetisk tillhörighet från Turkiet än från din närmiljö. Ett tecken på att mycket av odlarkonsten kommer från Mellanöstern. Och att jordbrukskulturen kommer från invandrande folk.

Idag har vi istället fått pizza, pasta, sushi och lasagne!

Jag gjorde själv en genetisk undersökning, ett prov som skickades till Tyskland i samband med en allergiutredning. Jag är allergisk mot narkos och det finns tydligen 18 olika mutationer i DNA som kan utlösa denna allergi. Dessa kan bland annat spåras särskilt till Norrland. Jag hade dock inte denna mutation, men är allergisk ändå. Men självklart gjorde det mig nyfiken. För detta att det bor ett samband mellan oss människor, som förvisso har så oändligt mycket mer än med gener att göra. Och just detta att msn i det sammanhang vill kalla sig homogen, att vi faktiskt mer från så många olika platser.

Vi är kallade till gemenskap! Varifrån vi än kommer.

Inga kommentarer: