lördag 24 juni 2017

Tabberas



Apropå texten på midsommardagen om brödundret...

Det är inte de friska som behöver läkare, det är inte de mätta som behöver mat.  Det visste Jesus, han inte bara talade utan också handlade. Han läkte de sjuka och han mättade de hungriga som i dagens evangelium.
Jesus bjuder till fest, många gånger bjuder han de som ingen mat har till ett fantastiskt tabberas. Det gör han även i dagens evangelium. De delar bröd och fisk med varandra. Och när man delar med varandra blir det välsignat så till den grad att det aldrig tar slut.
En annan som vet det med ord och handling är Emil i Lönneberga. Han är en pojke som inte låter sig nöja med ord. Han som ger sig ut i den iskalla snöstormiga vinternatten för att få sin käraste vän Alfred till doktorn då han fått blodförgiftning. Emil mättar också de hungriga.
Livet i Katthult där Emil bor är fullt av trygghet och värme och glädje, men 
här finns också obarmhärtighet och orättvisor. Ett bevis på det är fattighuset som ligger mitt i byn. Kommandoran förestår fattighuset, och hon utövar sin tillsyn med hård hand. Och när Ida och Emil hade varit till fattighuset med en stor korg julmat från sin mamma visar det sig att Kommandoran åt upp allting själv och förstörde fattighjonens julafton. Julafton i fattigstugan blev ”så att Guds änglar gråter åt det”, som Stolle-Jocke sa.

På Annandag jul får Emil reda på vad som har hänt med matkorgen. Han är ensam hemma, är av något skäl inte med på bjudningen som övriga familjen är på, ja, det kanske är lugnast så. Men nu agerar han genast och instinktivt. Han är övertygad om att det han nu skall göra är en god gärning som Guds änglar skulle klappa i händerna åt.

Kommandoran har spärrat in fattighjonen i fattighuset och låst dörren medan hon smörjer kråset själv. Men Emil lyckas befria dem genom ett fönster. Och medan familjen är bortbjudna så bjuder Emil in alla hjonen till fest i Katthults kök där allt vad Emils mammas skafferi förmår kommer på bordet. En himmelsk överdådighet som räcker åt alla.

”Emil hade tänt fem stora grenljus som speglade sina lågor i väggarnas nyskurade kopparbunkar… och Stolle-Jocke trodde att han redan hade kommit till himlen. ”Si, där är ljus och salighet utan gräns, sa han och grät.” Emil tänder ett ljus i mörkret för fattighjonen som för ett ögonblick tror att de har fått komma till den stora himmelska festen, att Guds rike nu äntligen har kommit. För dem som hungrar och är utan mat ställer Emil till ett himmelskt kalas i Katthultarnas kök.

Detta är en bild av Guds rike, - befrielse för de fångna, mat till de fattiga, människor som befrias från sin ensamhet och fångenskap. Guds vilja som sker hemma i köket i Katthult, tänker Emil. Så vill Jesus göra sitt rike synligt ibland oss, genom att handla med oss och genom oss. Jesus som själv säger: sannerligen vad ni har gjort för dessa mina minsta har ni också gjort mot mig. För att Guds rike skall komma till jorden, för att det vi som hoppas och tror skall bli verklighet, då krävs det mod, och mod råder det inte brist på hos Emil i Lönneberga.

Det hela är ett slags solidariskt hyss, men ett godhjärtat stolleprov vars konsekvenser man får ta att bli inlåst i snickarboden. Mamma Alma plitar i den blå skrivboken: "Visst är han egentligen from den Gåssen fast ibland tror jag att han är skvatt galen." Och det känns rätt okej att vara lite galen om det betyder frihet för de fångna, läkedom för de sjuka och mat för de hungriga, eller?
Berättelsen om Emil kan hjälpa oss att se hur det löper som osynliga trådar mellan sagans värld och vårt eget livs berättelse. Liksom mellan Bibelns berättelse och vårt eget liv. Vi kan göra skillnad - om vi bestämmer oss för att göra det. Och det är något som vi får ta till oss, i vårt ansvar för jorden och för varandra. Att när vi delar räcker det åt alla.

Evangeliet börjar i vårt eget kök. Köket som symbol för det vanliga, livsnära livet. Där vi delar med varandra.

Tänk om vi under vår begränsade tid på jorden får leva som människor och som kyrka lite mer som Emil. Emil som handlar lite impulsivt ibland, men alltid följer sitt hjärta.  - Vi spelar roll, vi gör skillnad! Om Guds rike får bo mitt ibland oss, och verka inifrån oss. Amen  

Inga kommentarer: