söndag 10 december 2017

Kvinnor har mer att bidra med än vackra klänningar

Ja, jag medger det. Jag tittar på Nobelfirandet på tv. Spännande reportage om olika forskning. Och alltid roligt att se vilka extrema skapelser av klänningskreationer det finns. Men jag blir upprörd när det är män som får priserna och kvinnorna enbart nämns och kommenteras beroende av vilka klänningar de bär. Har inte kvinnor något att bidra med för att förändra världen? Jag är övertygad om att de har det, att vi har det. Att det finns enormt mycket kompetenta framgångsrika kvinnor och forskare i världen som är väl värda ett Nobelpris. I år kammade de noll. Zero. Männen tog storslam.

Hur många kvinnor har fått Nobelpriset genom tiderna? 48 stycken. 5 procent. Marie Curie fick två priser. Någon säger att det berodde på att kvinnor inte fick studera lika tidigt som män, att vi skulle ligga efter i bildning. Det är inte sant. Ett exempel som påminner mig om det är den fantastiska filmen "Dolda tillgångar". Hidden figures, baserad på den autentiska historien om tre kvinnliga afroamerikanska matematiker som arbetade på NASA under början av 1960-talet. Bara ett exempel. Se filmen! Kvinnor kan mer än klä sig vackert. Sedan är det roligt att vi får chansen att klä oss med betydligt större fantasi än männen, men det räcker inte. Det talas mycket om Akademien nu. Det tycks vara på fler punkter som det råder en förlegad kvinnosyn.

Kan det vara på samma sätt med kvinnliga forskare som med kvinnliga idrottare? Att de är lika framgångsrika men fortfarande bara får hälften av pengarna, de sämsta lokalerna på de mest obekväma tiderna?

Det finns säkert många analyser på detta. Men jag blir så trött. Det har talats mycket nu om Metoo. Om hur kvinnor har utsatts på olika sätt. Det är bra. Nu är det dags att tala om kvinnliga framgångar, om kompetenta kvinnor. Kvinnor kan, kvinnor vill. Svenska akademin - skärpning tack!

2 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Ja, och Kungliga Vetenskapsakademien. Men observera att vi faktiskt har två (minst) kvinnliga pristagare i år, även om de fick ta emot Nobelpriset i Oslo (fredspriset). Håller dock med om att kvinnor gjort bemärkta insatser även inom andra områden.

Liselotte Malmqvist sa...

Fast fredspriset var dock inte tilldelat kvinnorna personligen utan som representanter för rörelsen. Bra enda, men inte gott nog för akademin och nobelstiftelsen.var har fantastiskt många duktiga banbrytande forskare genom tiderna, där priset istället tilldelats eldre chefer eller deras manliga medforskare enkom där både borde fått priset. Ta den kvinnliga svenska forskaren Lise Meitner som ursprungligen kom från Österrike medan flydde från kriget. Hon sa att i Sverige är det ett straff att vara kvinna. Hon forskade i 30 år tillsammans med Otto Hahn och kom på fissionen. Atomklyvning, vem fick nobelpriset? Jo, det fick Otto Hahn ensam. Allt prat om att kvinnor inte är intresserade av naturvetenskap och inte vill forska stämmer inte. Men om man inte uppmuntras så är det svårare att motiveras. Om man motarbetas så är det än värre. För 25 år sedan fick jag frågan om jag hade behov av wtt bevisa något eftersom jag nödvändigtvis ville bli präst i Göteborgs stift. Kunde jag inte gå någon annanstans, till något snnat stift, eller ännu hellre tänka mig stt bli diakon eller pedagog? Varför nödvändigtvis präst? Nej, det måste vara slut på tron på stt man har patent på en inriktning och stäng in kvinnor i fack, som ni vill ju ändå inte, är inte intresserade. Lyft fram kvinnliga förebilder, erkänn pristagare som man gått förbli så lovar jag att många kvinnor kommer att ta ett stort kliv fram, för stt de vill och för stt de kan!