onsdag 24 januari 2018

Ännu en dag

Det har varit och är intensiva dagar här i kina. Jag har arbetat med engelska undervisningen och jobbar på individuella behovsplaner för 16 personer. En del är ganska enkla då deras engelska är god men uttalet behöver förbättras. Andra kan knappast göra sig förstådda. Det måste man kunna i ett internationellt företag. 

I helgen hade vi kinesiska gäster på lunch och jag tänkte laga en svensk favorit, kokt torsk med stekt fläsk och potatismos. Provkokade potatisen för att se om den passade till mos, det gjorde den. Köpte frusen torsk. Använde översättningsappen och det stod torsk. När jag öppnade de tinade paketen då gästerna kommit och skulle lägga dem i kastrullen så visade det sig vara någon slags torskfärs som man gör fiskbullar av. Vad skulle jag göra? Vår gäst Tristin erbjöd sig satt köra till affären så att det skulle gå fortare. Jag rusade in och köpte lite färsk lax istället. Det gick bra. Men när vi kom ut så hade Tristin lämnat den parkerade bilen en kort stund och blev blockerad, inparkerad och fick inte ut bilen. Här i Kina är det jättevanligt och ingen man blir upprörd för. Man ringer bara polisen som ringer bilägaren och ber denne att flytta bilen. Men det fungerade inte den här gången. Jag berättade för Tristin att detta aldrig händer i Sverige. Inte utan att någon blir rejält förbannad eller att man riskerar böter. 

Jag och Zhu Jie, hans flickvän satte oss i en taxi tillbaka medan Tristin, eller Bin som han heter som sitt kinesiska namn skulle försöka få ut bilen. Till slut kom han gåendes tillbaka, det hade inte fungerat. Men vi åt en väldigt god lunch, och eftersom Tristin tycker mycket om både lax och potatismos så blev det lyckat.  Även Zhu Jie gillade moset och vill lära sig mer om svenska matlagning. Bra, då får jag lära mig kinesisk!

Vi har en inneboende 22 årig svensk i några veckor som gör ett specialarbete på KH. Det är kul att höra hans reflexioner av Kina, han som är här för första gången. På KH blev de väldigt förvånade när de såg Minas, de tyckte inte alls att han såg svenskas ut. Han förklarade för dem att hans pappa är från Egypten och mamma från Syrien men att han är född i Sverige. I Kina är det inte alls lika vanligt, där de allra allra flesta här är kineser men kommer från olika delar av landet. Det slår mig att även det måste innebära stora kulturella skillnader. För avståndet till både Egypten och Syrien måste ju rymmas inom Kinas gränser som vidsträckt land.

Igår gick jag hem i förväg för att laga middag och först när jag kom hem så insåg jag att jag hade lånat ut min husnyckel. Ringde Tomas som bad Minas att gå hem, för han hade nyckel till lägenheten. Medan jag väntade i trappuppgången så fick jag i alla fall chansen att göra en god gärning. En man som kom ut med sina sopor i en papperspåse råkade ut för den klassiska kompostolyckan. Botten gick ur på sista trappsteget. Jag hade handlat lite så varor och hade en kasse så jag packade ur och gav honom min plastkasse så att han kunde fixa soporna. Det var uppskattat. 

I söndags var jag med om en härlig upplevelse. På väg till affären på morgonen så gick jag förbi kyrkan som ligger i vårt kvarter. Gudstjänsten pågick för fullt och jag gick in. Det var fullsatt. Jag blev varmt välkomnad och fick en pall. Jag satt och lyssnade på kören som sjöng och en kvinna som satt bakom mig frågade på engelska om jag förstod någonting. Jag svarade att det gjorde jag inte men att det kändes gott i hjärtat ändå. Hon berättade att hon skulle kunna hjälpa mig att översätta om jag kom tillbaka någongång. Det tror jag att jag ska göra. 

Tyvärr hörde jag på nyheterna att man nu hade rivit en av de största kyrkorna i Kina som rymmer ca 2500 personer. Den var illegal och hade inte tillstånd och är en så kallad fri församling. Det finns en oro för vad tron kan göra med människor. 

Nu förbereder sig kineserna för det kinesiska nyåret som är en av de stora ledigheterna här i Kina. Då passar man på att åka hem till sina byar, vilket en del bara gör en eller två gånger om året. Där har de sin familj och ibland även sina barn hos far och morföräldrar. Innan dess ska vi ha stor nyårsfest på företaget då det bjuds på god mat och dryck. Man spexar och leker och jag har vid ett svagt tillfälle lovat att sjunga några sånger på svenska. Det blir säkert bra.


Vi passar på att åka hem till Sverige några veckor och det ska bli gott, längtar efter familj och vänner. Nästa gång vi kommer tillbaka så är det förhoppningsvis lite varmare. Allt gott till er därhemma!

Inga kommentarer: