onsdag 13 januari 2021

Se, Be, Ge och Le

 

Predikan Kungsbacka 2020 trettondagen

Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.

Stjärnan lyser upp himlavalvet, det gigantiska ljusfenomenet som de vise männen följer. De bryter upp och ger sig av, helt förvissade om att det är en löftesstjärna de följer som har något att berätta. Det är ett stjärntecken långt bort från astrologins värld. Men när de kommer fram så är det inte stjärnan de faller ner och tillber. De vise männen är klokare än så, de förstår att ljuset från det lilla barnet i krubban i Betlehem är starkare än något himlafenomen.

Av stjärntydarna kan vi få lära oss tre saker: 

Att se och att be och ge.

(SE) Trettondedag jul handlar om att se, att söka stjärnan och finna honom som stjärnan visar till. ”Vi har sett hans stjärna och kommer för att hylla honom”. De vise männen tror på det som de ännu inte sett men redan litar på att få möta. Stjärntydarna är de trons sökare som söker på djupet för att se sammanhangen och sanningen. Bortom vackra fasader, bortom alternativa fakta och fake news. 

I engelskan säger vi ofta I see, när vi menar att vi förstår. Och det är vad stjärntydarna gör, De ser och de förstår. Att den himlakropp de kommit för att tillbe, inte är stjärnan på himlen utan Gud genom Jesus Kristus i en människas kropp på född till jorden. Jesus som trettio år senare säger om sig själv; Jag är världens ljus, den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus. Och vi får följa i stjärntydarnas spår, Se vad de såg, förstå vad de förstod.

(BÖN) I vår bibelöversättning står det att stjärntydarna kom för att hylla barnet. I andra språköversättningar över världen står det att de ville ”tillbe” honom. Och när de till en början ville hylla den nya konungen sökte de i palatset, men det var i den enkla krubban de fann honom och föll ner på knä för att tillbe. I palatset stod han inte att finna. De var tvungna att söka länge ner, längre bort. Bakom de vackra fasaderna, nära det avskalade i livet. Och när de finner Jesus så går de hela vägen ner på marken, faller på knä och tillber Gud som blivit människa på jorden. För oss får den tillbedjan handla om att det kanske inte alltid är att lyfta blicken som gäller utan helt enkelt se allt längre ner… för att möta Gud där Gud är och stämmer möte med oss.

(GE) Det tredje stjärntydarna lär oss är att ge. Ge lite mer. De kom med sina gåvor med sitt överflöd. Men det handlar också om ett annat slags givande. Jesus är väldigt tydlig på den punkten. Vad vi vill göra för honom får vi göra för varandra. Att ge av oss själva till varandra. Att vi gång på gång får påminnas om att när vi ser på varandra så ser vi någon som Gud älskar. Allt vad ni har gjort mot dessa mina minsta har ni också gjort mot mig. Säger Jesus.

Och för det fjärde, för det finns faktiskt en sak till som stjärntydarna får lära oss och det är att LE. Det står ett de fylldes av stor glädje, och när vi är glada så ler vi. Det sker nästan automatiskt, inte minst där vi ser på ett litet barn. Och barnet svarar med att härma vårt leende. Vad du ger till andra får du också tillbaka. Vi får spegla Guds kärlek i omsorgen om varandra. Allt vad ni vill att människorna ska göra för er ska ni också göra för dem. Därför får vi påminnas om att se varandra, be för varandra, ge till varandra och le mot varandra.

Och resan som stjärntydarna gör får också vara en bild för trons resa. Stjärntydarna kan antingen stanna hemma eller följa stjärnan. Att stanna hemma eller komma till honom. Vi har samma val. Och i det valet får inspireras av stjärntydarna. De fann en stjärna värd att följa, en konung värd att hylla. Messias värd att tillbe.

De vise männen visar på ledstjärnan Jesus Kristus, och vi får lyssna efter kallelsen i våra liv och lita på att om Gud kallar så rustar Gud oss också för vårt uppdrag. De vise männen slutade inte leta. Dom bröt upp från sitt hemland men också från sitt invanda tankesätt. Och fann Jesus. De förstår vem han är, de tillber honom och ger honom sina gåvor och deras hjärtan fylls av glädje och de ler. Sedan tog de en annan väg hem. Och så kan det också vara för oss om vi väljer ett liv med Gud, att vi kan få gå en annan väg en den vi hade tänkt...

Livet tillsammans med Gud handlar om att ständigt vara på väg men samtidigt alltid framme. För Jesus säger; där du är vill jag också vara. Och genom trettondagens evangelium lyser ljuset från barnet i krubban, Guds härlighet i Jesus Kristus. Som stjärntydarna får också vi följa ljuset från honom och göra psalmens ord till våra, att "stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem". 

 Låt oss be

Du är Herre över rymd och tid, Du är större och mäktigare än någon av oss kan förstå. Du samlar ditt folk från alla väderstreck. Genom Jesus Kristus har du tänt ditt ljus i världen. Nu ber vi att det ljuset ska lysa klart genom din kyrka, att det i var och en av oss ska brinna den trons låga som du har tänt. Vi ber att tron på din Son Jesus Kristus ska vara vår ledstjärna i allt vad vi tänker, säger och gör. Amen


1 kommentar:

Andreas Holmberg sa...

Amen. Tack! (Någon undrade varför jag länkade till dig - nu förstår de nog).