söndag 5 december 2021

Genomsyrad eller genomsurad? Det är skillnad!

 

2 söndagen i advent

Idag är det storbak på gång i Guds rike. Eller julbak, för här finns bilder av både senap och surdeg, en bra kombination på en skinkmacka inför jul. Naturligtvis är det inte julbaket och stöket som Jesus talar om även om det känns lätt för oss att dra sådan paralleller. Men att Jesus hämtar bilder för sina liknelser i en värld och ett liv som vi känner igen är inte ovanligt och idag handlar det helt enkelt om baket och surdegen. Knappast märkligt eller särskilt laddat tänker vi, här och nu, men så var det inte där och då. Det finns flera skäl till att de som lyssnade antingen höjde på ögonbrynen, eller skrattade och kanske en del i till och med förfasades. Men vi tar det i rätt ordning. Vi stannar vid surdegen och spar på senapen en stund.

Varför skulle höja på ögonbrynen eller skratta kanske någon undrar. Det här med surdegar och jäsning känner vi ju igen. Men det handlar först och främst om måtten. Vem har inte läst fel på måttangivelserna någon gång när vi bakat och nått ett resultat efter det. Den här gången berättar Jesus att kvinna som ska baka lägger till tre mått mjöl. Det låter nog bra tänker någon och stannar vid deciliter eller litermått. Men för denna tids måttangivelser blir det inte 3 liter mjöl utan kanske 33, d.v.s. deg till 50 kilo bröd. Det är ett brödbak som heter duga det.

Men som så vid många andra tillfällen så har Jesus en tanke och en avsikt med han säger och gör. Och med de stora måtten talar han om kraften potentialen och växten i Guds rike när det vår växa till mitt ibland oss.

Sedan kommer vi till surdegen. Även om surdegsbröd nu för tiden är omåttligt populär både på bagerier och i bakprogram på TV så var det betydligt mer kontroversiellt på den här tiden. I gamla testamentet så varnar man får surdegar som får växa till. En surdeg kunde lika gärna vara synonymt med den ondska som kan riskera att växa till och sprida sig bland folket. När det som är allt annat än gott får växa till sig bland folket.

Vd ett annat tillfälle har Jesus till och med varnat lärjungarna för onda surdegar som kommer från fel håll. ”Akta er för fariséernas surdeg och Herodes surdeg” säger Jesus.

Så antingen kan surdegen står för något som ska rensas ut eller som något som istället ska få kraft att växa till. Det vekar alltså vara skillnad mellan en sur deg och en surdeg.

Sura degar kan vara en bild för sådant som ligger i vägen för våra syften. Som hindrar och stoppar upp. Det kan finnas inom oss eller ibland oss, på arbetsplatser eller i våra relationer, bland kompisar, det där som bara suger kraft som inte tycks gå att få stopp på.

Sen finns det den där andra surdegen, den som Jesus talar om idag, detta mäktiga storbak som blir en symbol för Guds rike. Det får bli en symbol för allt det goda som får genomsyra allt. Det goa budskapet som får växa sig starkt, som smittar av sig. Det som kan finnas mitt ibland oss och inom oss. När vi bakar talar vi ofta om kultur i baket. Men även vi i våra relationer, i våra arbeten, på våra skolor och i vår värld odlar kulturer.

E bra kultur sprider sig och växer, men det kan också en dålig kultur göra. Därför kan Jesus båda varna för den sura degen men också uppmuntra oss att fortsätta tillsätta våra liv, våra förmågor och våra gåvor i den goda växten, den goda surdegen. Den som vi vill ska bli allt i alla.

Kanske någon då frågar sig. På vilket sätt kan jag göra skillnad, vad har jag att bidra med? Ja, då kanske vi får stanna upp vid det där senapskornet ändå. Senapskornet är inte särskilt stort, du kan rulla det mellan tummen och pekfingret. Men vilken smak, vilken kraft. Och den kraften är du. Tänk att du kan gör skillnad. Det handlar om att både du och jag har kraft att både förvandlas och förvandla. Att göra skillnad i världen. Det viktiga för oss är att bestämma oss för om vi vill bli genomSURADE eller genomSYRADE! Och det är skillnad på det!

Inga kommentarer: