torsdag 16 februari 2023

Havet, vår vackra blå planet

 

HAVET

Jag tycker väldigt mycket om havet. Det är något alldeles särskilt att stå vid stranden, höra ljudet av vinden, se vågtopparna brytas på väg in mot land. Eller den stilla kvällen där himlen färgas röd och återspeglas som en eld i vattnet. Havet har tusen temperament. Det finns knappast någon stämning eller färg som man inte kan finna där.

Tänk att 70 % av ytan på vår jord är oceaner; 97% av allt vatten är salt – så egentligen borde den heta Planeten Vattnet, planeten Havet! Bara 3% är sött – havsvatten som lyfts upp av solvärmen och regnat ner igen, avsaltat, ner på kontinenterna – för att forma glaciärer, sjöar, floder; för att vattna åkrar, skogar, brunnar och betesmarker. I allt vi dricker, i allt vi äter finns därför bokstavligt talat Nordsjön, Östersjön Atlanten.

Utan vatten inget liv, ingen syrgas att andas, Inget skyddande ozonskikt runt den blå planeten. Och när vi dricker ett glas vatten så tar i in hela världen. Havet ger och havet tar: säger vi ibland. Havet ger oss mat och föda. Havet tar oss bortom horisonten mot nya möten och upptäckter, nya länder. Men det är också lätt att känna sig liten på havet när stormen ryter. När vi längtar efter att någon ska stilla stormen.

Att vara vid havet påminner mig också om att leva tillsammans med Gud. Jag vill använda den bilden som ett försök att tala om vem Gud är. Havets många sidor påminner mig om Guds temperament. Bibeln berättar om Gud med den stolta skaparglädjen, vreden över orättfärdigheten, samtidigt med imponerande tålamod, blomstrande kreativitet, och självutgivande kärlek.

Havet är stort och mäktigt, rör sig långt bortom horisonten, långt bortom vårt blickfång. Havet är djupt och outforskat, på något sätt oändligt. Havet är lust och lek men också allvar. Man ska ha respekt för havet, har jag fått lära mig. Havet är bara en bild, men samtidigt en bild som vi kan förstå och ta till oss.

Och när Jesus talar om sig själv så använder han också vattnet som symbol. Jag är det levande vattnet. Den som dricker av det bli aldrig mer törstig, säger han. Och källan som Jesus talar om är Gud själv. Att vi kan få dricka av det vattnet och upptäcka våra djupaste rötter, att vi är skapade för att leva på denna underbara blå planet. Där är mäktigt.

Och nästa gång du står vid havet så påminns om att strömmar av levande vatten ska flöda igenom dig.

Inga kommentarer: