måndag 19 juni 2023

Att komma hem till sig själv, den vi är och kan vara.

 

Andra söndagen efter Trefaldighet

Evangelium Mark 2:13-17
Jesus gick längs sjön igen. Alla människor kom till honom, och han undervisade dem. När han gick där fick han se Levi, Alfaios son, sitta utanför tullhuset, och han sade till honom: "Följ mig!" Och Levi steg upp och följde honom.

När Jesus sedan låg till bords i hans hus var det många tullindrivare och syndare som låg till bords tillsammans med honom och hans lärjungar, för det var många som följde honom. När de skriftlärda bland fariséerna fickse att han åt med syndare och tullindrivare sade de till hans lärjungar:
"Äter han med tullindrivare och syndare?" Jesus hörde det och sade:
"Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare."

Predikan 

Tre saker sägs till oss idag i vårt evangelium. Först är det Jesus som säger till tullundrivaren Levi: - ”Följ mig!”

Det andra som sägs är när de skriftlärda säger till lärjungarna:  
- Ӏter han med tullindrivare och syndare?

Det tredje som sägs är Jesus som svarar med orden:
- Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka!

 

1. Vi tar det från början. Jesus går längs sjön igen. Han måste ha varit där flera gånger och är känd i trakten. Många söker upp Jesus för att få lyssna på honom. Nu stannar han upp framför tullindrivaren Levi. Varför gör han så? Levi är ju en sån som man inte vill ha med att göra, som skor sig på andra och lägger ocker till tullavgifterna som han samlar in till staten. En riktig Quisling, förrädare.

 
Av någon anledning – oklart varför – så vänder sig Jesus ändå till denna Levi och säger bara - ”Följ mig.” Konstigt nog så ställer sig Levi helt sonika upp och följer med. och de går till Levis hem och det verkar som om Jesus vet var han bor. Jesus tar inte med sig Levi ut i världen för att göra stordåd eller för att han ska ägna sig åt märkvärdiga ting. I stället följer Jesus med honom hem. Uppmaningen att följa Jesus ledde alltså honom inte bort utan hem till sig själv.

Även vi får ta med oss uppmaningen från Jesus: Följ mig. Jesus vill att vi ska hitta hem, hem till oss själva, hem till den som vi verkligen är, kan vara. Det finns de som reser världen runt för att hitta sig själva, men Jesus pekar på att det är här i vår vardag där vi lever våra liv som vi kan finna oss själva, men också finna Gud. Gud är närmare än vi ofta tror.

Sedan äter Jesus tillsammans med Levis vänner och kamrater. Vänner som förmodligen har samma dåliga rykte som han själv, som man vill ta avstånd ifrån.

2. Då kommer vi till det andra som sägs idag.
”Äter Jesus med tullindrivare och syndare?”
Den här middagen är mer än vad de skriftlärda klarar av att hantera. Det finns två saker i det här uttalandet som är viktigt. Det ena handlar om vad som sägs och det andra hur det sägs. Vi börjar med det första. Synpunkterna på med vem Jesus äter. Det här är en måltid som inte bara handlar om att mätta hunger och släcka törst. Den handlar om en gemenskap, en acceptans. Trots att det var Levi som bjöd till bords så är det lika mycket han som får ta emot något av Jesus. Jesus påminner både Levi och omgivningen, och oss att inte ställa någon utanför. Fast vi ofta har en tendens att göra det. Måltiden hemma hos Levi får påminna oss att ingen står utanför nåden. Och att det är när vi följer Jesus som vi faktiskt får komma hem. Därför säger Jesus bara: Följ mig och lita på att Guds nåd, kärlek och barmhärtighet omfattar även dig. Vem du än har varit och vem du än är. Följ mig och möt ditt nya jag, den du är i Guds ögon. Oändligt älskad. Alltid förlåten. Aldrig lämnad ensam. Sådan är du i Guds ögon.

 Men vi återvänder till vad de skriftlärda säger. Och hur. För de talar inte till Levi eller till Jesus, de talar om dem. Hur många gånger gör inte vi på samma sätt? Ondgör oss över andra människors tillkortakommande och misstag. I stället för att se på varandra med Guds barmhärtighet så viskar vi saker bakom varandras ryggar för att inte behöva stå för det själva, och glömmer bort att vi alla är lika mycket beroende av nåd och försoning.

Det är vad den här måltiden handlar om. För Jesus vet att när vi får syn på oss själva i ljuset av Guds nåd, och barmhärtighet då hända mirakel. Det är stort att Guds kärlek omfattar och omfamnar även de som vi själva kanske inte förmår att tycka om. Det är vad den här måltiden handlar om.

 Trösten finns i det tredje som sägs när Jesus säger:
”Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka.
Det betyder inte bara att det finns plats för Levi och hans vänner, de där tullindrivande syndarna, men att det också finns plats för dig, mig och alla andra. Trots våra tillkortakommanden och fördömanden. Alla människor omfattas av den oändligt barmhärtiga och kärleksfulla nåd som pulserar från Gud.

Alla människor – utan undantag! 

Och Jesus som då talade till Levi, det är samma Jesus Kristus som idag, här och nu, talar till dig, mig och oss. Och Jesus säger inget annat än det mest väsentliga: ”Följ mig!” Kom till bords med mig.
Dela livet med mig. Amen

 

Inga kommentarer: