lördag 18 november 2023

Vad väntar vi på?

 

Luk 17:20-30

Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han: "Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga:
 Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er."
Till lärjungarna sade han: "Det skall komma en tid då ni längtar efter att få uppleva en enda av Människosonens dagar men inte får det. Man skall säga till er: Där är han, eller: Här är han. Spring inte dit de pekar, rusa inte efter dem. Ty liksom blixten flammar till och lyser upp hela himlen från horisont till horisont, så skall Människo-sonen visa sig på sin dag. Men först måste han lida mycket och förkastas av detta släkte.

Som det var i Noas dagar, så skall det bli under Människosonens dagar. Folk åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken och floden kom över dem och gjorde slut på dem alla. Eller som på Lots tid: folk åt och drack, köpte och sålde, planterade och byggde, men den dag då Lot lämnade Sodom regnade eld och svavel från himlen och gjorde slut på dem alla. Likadant blir det den dag då Människosonen uppenbaras."

Så lyder det heliga evangeliet
Lovad vare du Kristus

Predikan
Inför julen 2021 kom en film upp på bioduken. ”Dont look up”. En satir som ligger väldigt nära verkligheten, men framför allt också förnekelsen. Två forskare upptäcker att en tidigare okänd komet kommer att träffa jorden och utplåna allt liv. Människan har sex månader på sig att göra något åt det, eller att förbereda sig på att dö. Men varken den politiska ledningen eller media bryr sig ett dugg om hotet från kometen.

Man börjar till och med se möjligheten att tjäna pengar genom att utvinna värdefulla mineraler från den stora kometen när den kraschar in i jorden. Trots att den faktiskt kommer att slå ut allt liv. Det är en tragisk men så aktuell komedi om en förödande förnekelse över det allvarliga tillståndet i världen, vad gäller såväl stridigheter och våld som klimatpåverkan. Där man i stället för att se verkligheten i vitögat sticker huvudet i sanden och ropar Dont look up, dont look up!

Kampanjen ”Dont look up” lanseras av presidenten för att få folk att inte tro på vetenskapsmännens prat om hotet mot världen. Att allt är ”fake news”. Känns bilden igen? Att förödande förnekelser föregår mänskliga katastrofer. Jesus säger: Folk åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken och floden kom över dem och gjorde slut på dem alla. Man tyckte att Noa var galen, ingen ville tro på honom man skrattade åt och gjorde narr av honom, berättar Bibeln. Men han lyfte blicken mot himlen och såg.
Och agerade efter det.

Vaksamhet och väntan är temat för den här söndagen. Men det handlar inte främst om att vi ska hålla oss vakna och vara beredda på den yttersta tiden när Jesus kommer tillbaka. Det handlar om att vakna NU!
Att göra som Noa gjorde, börja bygga nu! Att inte bara sätta sig ner och vänta, om vi längtar efter en ny värld får vi agera efter det.

Det påminner mig om ett nytt begrepp som jag hörde på radion i veckan. Novent, man längtar så mycket efter advent och jul att man tar ut det redan här och nu i november, då blir det ett novent. Då vill jag säga, att längtan och väntan efter honom som kan förändra världen, ljusen som ska tändas, inte får sättas på vänt. No Vänt. Vänta inte. Det är vad som går som en röd tråd genom våra texter. 

Ty liksom blixten flammar till och lyser upp hela himlen från horisont till horisont, så skall Människosonen visa sig på sin dag.

Och vi har två val. Dont look up, att vända blicken från vår sargade värld. Ät och drick. Eller tvärtom. Ät och drick och lyft din blick, till den värld som längtar efter försoning och upprättelse. Den stora frågan är inte när Guds rike ska komma, utan att lyssna till Jesus som säger:Guds rike är inom er."

Guds rike ger oss hopp inför framtiden. Talar om Guds godhet och kärlek till sin skapelse, till var och en av oss. Att Gud ser dig, känner vad du bär på, vilken kamp, vilken glädje, vilken sorg som bor i dig. Att Guds rike finns inom dig.

Samtidigt får vi aldrig glömma bort att Guds rike aldrig har stannat vid att enbart vara en idé eller ett löfte, det är ett arbete. Det kräver också något av oss. Löftet om Guds kärlek och omsorg bär oss alltid, men uppdraget att ge vidare samma kärlek till världen och varandra är inte desto mindre. Och tänk om vi med våra liv och våra handlingar faktiskt gör att konturerna av Guds rike får träda fram. Att se att Guds rike inte är något som ska komma till oss utan redan finns här. Om ”Don´t look up” handlar om att inte vilja se vad som sker så handlar Guds rike om att se det som redan finns. Att det som ska uppenbaras är redan här. Den yttersta tiden är alltid nu. Det är vi som har möjligheterna, du och jag. Frågan är vad vi väntar på?

Inga kommentarer: