onsdag 6 december 2023

Jesus är ständigt närvarande, frågan är om vi är det.

Apropå Palmsöndagen och Jesu intåg i Jerusalem



För några år sedan begav sig min familj för ovanlighetens skull till Ullared. Vi såg direkt att det var väldigt många som var på plats men att det var en annorlunda trängsel som rådde. Det låg något i luften. Folk spanade och vi anade en förväntan. Vi gav oss av mot entrén och såg avspärrningarna och banden som spänts upp. Sedan såg vi plakatet. Idag kommer kungen på besök! Och där stod man tätt tryckta ihop längs den med band avspärrade gatan genom varuhuset för att kunna få se kungen under några sekunder då han gick förbi med sitt följe. Ärligt talat så kändes det ganska surrealistiskt.
Det var en ren slump att vi var där just den här dagen och för mig hade kungabesöket inte någon som helst betydelse. Rent praktiskt så innebar det mycket mer plats i det övriga varuhuset för mig att handla det jag skulle ha. Men för någon annan hade det kanske landat i djup besvikelse att missa den stunden. Att kunna få berätta för andra, vet ni vad jag såg, jag var där!
Kanske har du upplevt känslan av att inte få vara med när det händer? Att bli sjuk just inför den efterlängtade festen där alla vännerna samlas för att fira. Känslan av grämelse och förlust och att missa det alla andra får vara med om? I evangelietexten kan vi få intrycket att alla var med, hela Jerusalem och fler därtill på fötter för att hylla Jesus när han red in i Jerusalem. Fast det förmodligen inte var riktigt så. Hans ankomst var inte annonserad på något sätt. Inga plakat, inga utrop, möjligen bara ryktet från mun till mun om att han var på väg mot staden. Idag hade vi kanske fått notiser i våra mobiler eller uppdaterade nyheter på sociala medier.
Jag kan tänka mig att folk på alla håll i Jerusalem var upptagna med sina olika vardagssysslor. På marknaden pågick handel, i hemmen förbereddes den stora högtiden pesach, påskhögtiden som låg framför dem i helgen. Småbarnen kanske sprang i gränderna och lekte. Knappast stod alla i gathörnen och höll utkik efter en profet på en åsna. Livet pågick, precis som det gör för oss. Det var säkert många som inte var medvetna om vad som hände. Vad missade de då, de som inte var där?
Ja, själva händelsen när Jesus red in i Jerusalem missade de. De skulle aldrig kunna säga till barn och barnbarn; Tänk jag var med den där dagen när Jesus kom ridande. Jag minns hur jag la min mantel framför åsnan. Det var verkligen något speciellt…
Men också nej, de missade faktiskt INTE händelsen i dess djupaste mening. Inte vi heller. För Jesus kommer också till alla oss som inte gick med i processionen, som inte ropade Hosianna eller viftade med palmblad den gången. Kanske har du och jag och många fler missat Jesu ankomst både en och flera gånger. För att vi inte varit beredda, kanske varit fullt upptagna med annat, eller har vi kanske till och med tänkt att vi inte hört hemma i det där gänget kyrkan som verkar så insatta
i det som händer och hur man ska vara. Känner att vi inte är några palmviftare.
Att fira advent är inte en minneshögtid. Vi läser inte om hur Jesus kom till Jerusalem bara för att erinra oss hur det gick till då. Det handlar lika mycket om hur han kommer till oss idag. Precis som vi firar våra födelse-dagar varje år, gör vi det, inte bara för vad som skedde en gång utan för att vi lever, vi är här! Därför firar vi också att Jesu ankomst sker hela tiden. För att Guds ord är levande och verksamt. Jesus är levande och verksam. Här och nu!
Vi pratar i kyrkan så ofta om det som hände DÅ och det som ska hända SEDAN, men vi kanske behöver prata lite mer om vad som faktiskt sker just här och nu? För med det perspektivet har vi inte missat någonting. Gud är ständigt närvarande hos oss under allt som sker i våra liv. Inte ens om vi tidigare valt fel, eller sa nej till Gud förut, spelar någon roll för Gud.
Jesus söker oss men forcerar inte in våra liv, utan knackar på dörren till vårt hjärta. Vi har nyckeln på vår sida, vi väljer om vi vill ta emot honom som kommer eller inte. När vi idag tar emot Jesus, när vi firar hans ankomst så kommer han till våra liv som de ser ut idag. Rakt in i vår vardag med allt den rymmer. Och det är här det händer. Vi behöver inte missa någonting! Idag är en ny möjlighet. Just nu är en ny chans. Jesus är ständigt närvarande, men frågan är om vi är det.

Inga kommentarer: